- Mesaj
- 442
İstanbul halk ekmek şu an binlerce kişinin sofrasında yer alan en çok tüketilen ekmek üreten fabrikalardan biridir. Aynı zamanda halk ekmekte satılan ürünler büyük marketlere göre daha uygun fiyatlı olduğu için çok tercih edilir.
Halk ekmek fabrikasına getirilmesi istenen makineler o dönemde gümrükte takıldığı için birtakım aksaklıklar olmuştur. 1978 senesinde ise yeniden üzerinde çalışılmaya başlamış ve makinelere en baştan montaj çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar bittikten sonra 1978 senesinde ekmek üretimine başlanmış ve halka hizmet vermeye başlanmıştır. İstanbul halk ekmek fabrikaları sadece ekmek üretimi yapmamaktadır. Aynı zamanda ekmek cipsi, kurabiye ve un üretimini de gerçekleştirir.
Sağlıklı, hesaplı ve kaliteli bir hizmet olması için hem işçiler hem de Halk ekmeğin başına gelen her müdür canla başla çalışmaya devam etmektedir. Ekmek fiyatları her zaman haksız ve yüksek fiyat uygulamalarıyla sunulduğu için bunun önüne geçmek amacıyla kurulan halk ekmek halka her zaman daha iyi hizmet vermektedir. Ekmek Türk toplumunun en başlıca besin kaynaklarından biridir. Bu nedenle büyük marketler ve mahalle bakkalları ekmek fiyatları üzerinden halkı mağdur edebilmektedir. İstanbul halk ekmek sayesinde bu mağduriyet de uzun süredir ortadan kalkmıştır.
İstanbul halk ekmek üretim tesisleri daha fazla kişiye ulaşım sağlamak için her sene toplu olarak gelen unu daha da fazlalaştırma hedefindedir. Özellikle gelen zamlar yüzünden artan ekmek fiyatlarından sonra halk ekmeğe de talep arttığı için her sofraya ulaşım amaçlanmaktadır.
İstanbul halk ekmek çeşitleri fazla olduğu için hem işçiler hem de makineler buna göre Türkiye’ye getirilmiş ve düzenli olarak bakımları yapılmaktadır. Sene başında üretilen un ve çeşitleri kuru ve hiçbir şekilde zarar görmeyecek depolarda saklanır. Sene boyunca saklanan unlar günlük olarak belli miktarda kullanılıp ekmeğe çevrilir. Her gün gece yarısı sabaha kadar taze ve sıcak ekmekler fabrikalarda yapılır. Ekmek yapma işlemleri bittikten sonra tüm İstanbul’a ulaşabilmesi adına paketleme kısmına geçilir.
Ekmek ve türevleri paketlendikten sonra dağıtım için yola çıkartılır. İstanbul halk ekmek dağıtım merkezleri üzerinden tüm İstanbul’da bulunan halk ekmek büfelerine iletilmek adına yola çıkarılır. Dağıtım merkezlerinden ekmekler daha soğumadan büfelere dağıtılır. Daha sonra taze ve sıcak bir şekilde büfe çalışanları tarafından halka sunulmaya başlanır. Halk ekmek için sıraya giren onlarca insan günlük hesaplı, sağlıklı ve taze ekmekleri bu şekilde alabilmektedir.
İstanbul Halk Ekmek Tarihçesi
İstanbul halk ekmek tarihçesi çok eskilere dayanmaktadır. 1971 senesinden İstanbul halk ekmeye yatırım çalışmaları başlamış. Dönemin CHP'li belediye başkanı Ahmet İsvan ve Halk Ekmek müdürü olan Nusret Avcı 1977 senesinde deneme üretimi yapmaya başlanmıştır. Bu süreç içerisinde makineler için yeni çalışmalara da başlanmıştır. Yine 1977 senesinde tanıtımı tüm İstanbullulara yapılmıştır.Halk ekmek fabrikasına getirilmesi istenen makineler o dönemde gümrükte takıldığı için birtakım aksaklıklar olmuştur. 1978 senesinde ise yeniden üzerinde çalışılmaya başlamış ve makinelere en baştan montaj çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar bittikten sonra 1978 senesinde ekmek üretimine başlanmış ve halka hizmet vermeye başlanmıştır. İstanbul halk ekmek fabrikaları sadece ekmek üretimi yapmamaktadır. Aynı zamanda ekmek cipsi, kurabiye ve un üretimini de gerçekleştirir.
İstanbul Halk Ekmek Kuruluşu
Halk ekmek İstanbul için senelerdir üretimi olan ve hala üretime devam eden bir fabrikadır. 1971 senesinden bu yana neredeyse her sofrada yerini almıştır. Şu an fabrikaları Kartal Cevizli, Edirnekapı, Eyüpsultan ve Sultangazi Cebeci’de bulunmaktadır. İstanbul halk ekmeğin genel merkezi Sultangazi’de bulunur. Her sene halk ekmeğin geliri yaklaşık olarak 100 milyon TL civarındadır.Sağlıklı, hesaplı ve kaliteli bir hizmet olması için hem işçiler hem de Halk ekmeğin başına gelen her müdür canla başla çalışmaya devam etmektedir. Ekmek fiyatları her zaman haksız ve yüksek fiyat uygulamalarıyla sunulduğu için bunun önüne geçmek amacıyla kurulan halk ekmek halka her zaman daha iyi hizmet vermektedir. Ekmek Türk toplumunun en başlıca besin kaynaklarından biridir. Bu nedenle büyük marketler ve mahalle bakkalları ekmek fiyatları üzerinden halkı mağdur edebilmektedir. İstanbul halk ekmek sayesinde bu mağduriyet de uzun süredir ortadan kalkmıştır.
İstanbul Halk Ekmek Hizmeti
İstanbul halk ekmek büfeleri şu an neredeyse her ilçede ve her mahallede bulunmaktadır. Özellikle dar gelirli insanlar günlük olarak düzenli bir şekilde halk ekmekten alışveriş yaptığı zaman ay sonunca ceplerinde azımsanmayacak miktarda bir fark kaldığını görür. Halk ekmek büfelerinde sadece beyaz ekmek değil, her sağlığa ve her koşula uyum sağlayan başka tahıl ekmekleri de bulunur. Beyaz ekmek fiyatları market fiyatlarıyla yakın olsa da özellikle tam buğday ya da kepekli ekmeklerin fiyatları arasında çok büyük fark vardır. Sağlıklı olmasının yanında halk ekmekte satılan siyah ekmeklerin tadı daha lezzetlidir.İstanbul halk ekmek üretim tesisleri daha fazla kişiye ulaşım sağlamak için her sene toplu olarak gelen unu daha da fazlalaştırma hedefindedir. Özellikle gelen zamlar yüzünden artan ekmek fiyatlarından sonra halk ekmeğe de talep arttığı için her sofraya ulaşım amaçlanmaktadır.
İstanbul Halk Ekmek Çalışma Sistemi
İstanbul halk ekmek çalışma sistemi 42 senedir sürekli olarak kendini geliştirerek ve artan nüfusa ayak uydurarak devam etmektedir. Her sene anlaşmalı olan binlerce tarladan gelen buğdaylar halk ekmek fabrikalarında en temiz ve zarar görmeyecek şekilde işlenerek un haline getirilir. Halk ekmek büfelerinde satılacak olan her türlü çeşidi çıkarabilmek için farklı makinalar da kullanılmaktadır.İstanbul halk ekmek çeşitleri fazla olduğu için hem işçiler hem de makineler buna göre Türkiye’ye getirilmiş ve düzenli olarak bakımları yapılmaktadır. Sene başında üretilen un ve çeşitleri kuru ve hiçbir şekilde zarar görmeyecek depolarda saklanır. Sene boyunca saklanan unlar günlük olarak belli miktarda kullanılıp ekmeğe çevrilir. Her gün gece yarısı sabaha kadar taze ve sıcak ekmekler fabrikalarda yapılır. Ekmek yapma işlemleri bittikten sonra tüm İstanbul’a ulaşabilmesi adına paketleme kısmına geçilir.
Ekmek ve türevleri paketlendikten sonra dağıtım için yola çıkartılır. İstanbul halk ekmek dağıtım merkezleri üzerinden tüm İstanbul’da bulunan halk ekmek büfelerine iletilmek adına yola çıkarılır. Dağıtım merkezlerinden ekmekler daha soğumadan büfelere dağıtılır. Daha sonra taze ve sıcak bir şekilde büfe çalışanları tarafından halka sunulmaya başlanır. Halk ekmek için sıraya giren onlarca insan günlük hesaplı, sağlıklı ve taze ekmekleri bu şekilde alabilmektedir.